26 Sep, 2020 to 04 Oct, 2020
CAST 2020 paart hedendaagse kunst aan Zottegemse geschiedenis

CAST 2020
CAST 2020 start in kunsthuis CAS, Noordstraat 39 Zottegem, en spreidt zich over zeven locaties, die hun deuren openen op 26-27 september en 3-4 oktober, telkens van 14 tot 18u. Het routeplan kan je terugvinden op www.cas-zo.be

CAS (Contemporary Art Space) en de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten (SABK) brengen twee weekends lang hedendaagse kunst onder in enkele markante Zottegems historische gebouwen. Het evenement kreeg de naam CAST 2020 mee en loopt over een route van ongeveer 1 km met een zevental locaties in het centrum van de Egmontstad. Curator Nadine Prieels liet zich bij haar selectie van de 21 deelnemende kunstenaars leiden door diversiteit en de confrontatie tussen heden en verleden.
CAST
De titel van het kunstevenement is afgeleid van het Oud-Noorse 'kasta', dat onder meer 'omdraaien' betekent. Volgens curator Nadine Prieels is dat wat kunst met de toeschouwer moet doen: hem zich even doen omdraaien en iets veranderen in de wijze waarop hij naar de wereld om hem heen kijkt. Het Engelse 'Cast' betekent ook gietvorm of een groep van acteurs, en verwijst zodoende naar kunst en kunstenaars.
Zwanenzang
De stadsroute plaatst een stuk Zottegemse geschiedenis in de kijker. Zij loopt van fabriek naar fabriek, met name van de Cantaertfabriek naar het Sanitarycomplex, daarbij het textielverleden van de Egmontstad onderstrepend. Voor de Cantaertfabriek wordt de expo meteen de zwanenzang. De fabriek, die eertijds nog het speelveld was voor kunstenaars zoals Raoul De Keyser en Roger Raveel, moet weldra de baan ruimen voor een nieuwe woonwijk. Maar ook het erfgoedpatrimonium van Zottegem krijgt aandacht van de kunstenaars, met de crypte van het Egmontkasteel, het oude stadhuis en het graf van Egmont op de Markt.
Diversiteit
Startpunt van de route is het CAS-kunsthuis, recht tegenover de Cantaertfabriek. Het kunsthuis trapt de route af met een confrontatie van grootheden uit het recente verleden (Bram Bogaert, Karel Appel en Guillaume Corneille) met hedendaagse kunstenaars Eddy Joseph De Buf (sculpuraal werk), Stefaan van Biesen (tekeningen en maquettes) en Theo Van de Vijver (monoprints). Een stap verder toont de vervallen fabriek in zijn enorme ruimten installaties van fotokunstenaars An Deceuninck en Maarten Marchau, installatiekunstenaars Emiel De Roover en Marc Galle, graffitikunstenaar Kymo One en schilder Philippe Badert. Op 26 september zal aldaar om 16u ook een performance plaatsvinden. Voor de Zottegemnaren betekent dit de laatste gelegenheid om 'hun fabriek' een laatste keer van binnenuit te zien.
Historisch
Nog historischer wordt het in de crypte van het Egmontkasteel, met Matthieu Lobelle (sculpturen) en Elfie Kristiana (video en fotografie), in de raadszaal van het oude stadhuis, met Bram Antheunis (collage-installatie), en in de glazen koepel bij de grafkamer van de Graaf van Egmont, met Stefan Papco (houtsculptuur). De route eindigt op de oude Sanitarysite, met werk van leerkracht-kunstenaars Hanne Lamon (fotografie), Jeroen De Wandel (fotografie), Kevin Vanwonterghem (houtskooltekeningen) en Francis Bekaert (schilderijen). In het aanpalende stookketelmuseum en aan de inkom van het administratief centrum sluit het kunstenaarsduo Jadot & Barbier het evenement met enkele installaties.

wandelen
tentoonstellingen
Zottegem

CAS, Noordstraat 39 Zottegem