28 Feb, 2022 to 07 Mar, 2022
AVANSA On line

© Flickr.com-CIFOR (CC-BY-NC-ND)
Welkom in het antropoceen: Identiteit, voeding en een duurzaam dieet
ON LINE
ma 28 februari '22 19:30 - 21:30
ma 7 maart '22 19:30 - 21:00
Online - In uw kot
Standaardprijs: € 10
https://avansa-vlad.be/activiteiten/welkom-in-het-antropoceen-identiteit...
Meer dan ooit zijn we onzeker over de kwaliteit van ons voedsel. Toch leerden we schaarste om te zetten in overvloed. Maar hoe kunnen we het Aards Paradijs duurzaam beheren zonder het voortdurend uit te putten? Bovendien veranderen onze voedingsgewoontes voortdurend met ons mee…
De eerste sessie is een inleidende lezing en de tweede sessie is een nabespreking waarbij deelnemers reflecties en perspectieven delen.
Meer over de reeks 'Welkom in het Antropoceen'
Dat de aarde een door en door menselijke planeet is geworden, staat buiten kijf. De mens is uitgegroeid tot een kracht van geologische proporties met onvoorziene, vaak ongewenste gevolgen. Wij bepalen hoe rivieren stromen, waar landbouwgewassen groeien, hoe dieren worden gekweekt en wat ‘ongerepte natuur’ mag blijven. Versteende plantenresten of gasreservoirs die miljoenen jaren in de bodem lagen opgeslagen, worden massaal ontgonnen en verbrand. Vis wordt met bakken tegelijk uit de oceaan geschept. De afvalberg en de invloed van erosie en vervuiling zijn niet meer te overzien. Overal ter wereld laat de mensheid haar vingerafdrukken achter. Cultuur en technologie blijken niet langer een veilige haven. En er is geen weg terug.

Het afkondigen van het tijdperk van de mens – het ‘Antropoceen’ – gaat gepaard met de roep om een nieuw bewustzijn. Als we het stuur van moederschip Aarde in handen hebben, dient er flink te worden bijgestuurd om niet te crashen… Dreigt de Apocalyps? Of kan Moeder Aarde – of wie of wat dan ook – het tij alsnog keren? En welke rol spelen wij, mensen, hierbij?

avansa
cursussen
voeding
online

ON LINE