16 Dec, 2021 to 10 Jan, 2022
Onder stoom met Joan

SNEEUWBALLEN
Onder stoom met Joan
1913, de Wereldtentoonstelling in Gent. Samen met nog andere zelfstandigen die hun producten aan het grote publiek willen tentoonstellen, heeft ook August Larmuseau er een stand, met zijn bedrijf “SUPRA – Confiserie-Chocolaterie-Biscuiterie”.
Chocolade is in die tijd een luxeproduct. Om het brede publiek te bereiken, bedacht hij een confiserie waarbij je doorheen een krokant, met poedersuiker bestrooid laagje chocolade bijt, waarna de vulling – een mengsel van margarine met poedersuiker – dadelijk in je mond smelt als sneeuw. Et voilà : de “sneeuwbal”!
Het idee is een voltreffer. De Wereldtentoonstelling is de start van een succesverhaal voor de Sneeuwbal, zodat die - 3 generaties en 1 student-overnemer later - nog steeds in de Belgische winkelrekken ligt.
Het leukste van dit verhaal: het recept voor Sneeuwballen is supereenvoudig! Een heerlijke snoeperij bij de koffie na de feestdis.
MATERIAAL
• Een mengkom + mixer
• Een lage bakplaat of een snijplank,
• Plasticfolie, om de bakplaat/snijplank mee te bekleden + een vel folie om op je vulling te leggen
• Een spuitzak met een gladde spuitmond van 1 cm. Vervangbaar door een plastic diepvrieszakje waar je een hoekje afknipt. Als dat niet voorhanden is, gewoon 2 koffielepels
• Een diepvriezer met plaats om die bakplaat/snijplank in te schuiven
• Een combo van een kookpotje met een metalen kommetje dat in de rand van het potje kan hangen : je bain marie !
• Een vork
INGREDIENTEN
• 200 gr boter op kamertemperatuur
• 180 gr bloemsuiker
• 1 vanillestok, doorgesneden en het merg uitgekrabt
• 300 gr fondantchocolade in druppelvorm
• 70 gr bloemsuiker nodig voor afwerking
BEREIDING
1. Doe de zachte boter samen met de bloemsuiker in de mengkom. Snij de vanillestok door, doe het merg erbij. Zet de mixer in het mengsel, en klop tot een luchtige massa.
2. Vul een spuitzak, spuit op met plasticfolie beklede plank gelijke dotjes van de botermassa, ongeveer 4 cm doorsnede
3. Leg voorzichtig een tweede vel folie op de dotjes. Druk de dotjes licht aan om wat af te platten. Zet voor een minstens 1 nacht in de diepvries.
4. Smelt de chocolade in een bain-marie,
5. ! Werk snel!! Duw de bevroren sneeuwballen in de gesmolten chocolade, haal ze er asap uit met een vork zonder erin te prikken. Leg terug op de plank, laat 10 minuten uitharden in de koelkast.
6. Wentel de sneeuwballen vervolgens in de bloemsuiker zodat er een mooi laagje rond de chocolade komt.
7. Doe de sneeuwballen in een bewaardoos en bewaar in de koelkast tot consumptie.

Onder stoom met Joan

culinair
etentjes
voeding
cursussen

Zalige Kerst en prettig Nieuwjaar