03 Sep, 2022 to 18 Sep, 2022
KWA-Art 2022 doet Kwaremont herleven als kunstenaarsdorp met een heuse kunstroute

KWA-Art 2022
KWA-Art 2022 doet Kwaremont herleven als kunstenaarsdorp met een heuse kunstroute
De eerste 3 weekends van september, telkens op zaterdag en zondag van 14:00 tot 18:00.
3-4 sept, 10-11 sept en 17-18 sept
Startpunt is de kerk van Kwaremont. Kwaremontplein 8, 9690 Kluisbergen
Er is een route van 2,5 km en een route van 7,5 km.
Deelname is gratis. Geschikt voor het hele gezin.

Langsheen het parcours kan de toeschouwer kunst ontdekken en ervaren in diverse omgevingen. Er is een route van 2,5km en een route van 7,5km. Een variatie aan kunstvormen wordt geëxposeerd binnen en buiten op 8 locaties, alsook monumentale kunst langsheen het parcours.
We brengen u langs bijzondere locaties met een link naar het rijke verleden van Kwaremont als kunstenaarsdorp. Tevens geven we tal van amateur-kunstenaars van buiten de gemeente de mogelijkheid hun werken te exposeren. Op een unieke manier laten we de locaties, de natuur en diverse kunstvormen harmonieus samen de zintuigen van het publiek prikkelen; de nadruk ligt op de ontdekking, voor jong en oud.
Voor deze eerste editie werd tevens de expo ‘Gies Cosyns 101’ geïntegreerd in het parcours in samenwerking met de gemeente Kluisbergen.

Kwaremont, het pittoreske dorpje in het hart van de Vlaamse Ardennen dankt zijn naam aan een toponiem van Romaanse oorsprong (1119), m.n. “vierkant berg”. Het dorp is 852 ha groot en telt een 750 tal inwoners.
Sinds de jaren 1940 groeide Kwaremont uit tot een toevluchtsoord voor kunstenaars. Wanneer je het dorpje ontdekt, lijkt het ook alsof je door een tableautje wandelt. De gebouwen, de indeling, het licht, de mensen… Geen wonder dat zoveel creatieve zielen zich aangetrokken voelden tot deze begeesterende plek.
In de jaren 1970 en 1980 popte de ene galerie na de andere hier uit de grond. Kwaremont kreeg een ijzersterke reputatie als kunstencentrum en stond bekend als het Sint-Martens-Latem van de Vlaamse Ardennen. Met die reputatie, volgden natuurlijk ook de dagjestoeristen. En toch heeft dit dorp z’n rustige ziel kunnen bewaren.
Voor het gros van de Vlamingen staat Kwaremont vandaag gelijk aan de koers. Aan de Paterberg, de Kluisberg en de Oude Kwaremont. Aan puffende renners en heroïek tijdens Vlaanderens mooiste. En ook wandelaars vinden er hun weg door de vele mooie panorama’s.
Een heel mooi dorpje waar de heroïek en de helden van vandaag samen gaan met de authenticiteit en de geest van toen.

wandelen
tentoonstellingen
galerij theaxus
Kwaremont

de kerk van Kwaremont
Kwaremontplein 8, 9690 Kluisbergen