19 Apr, 2021 to 26 Apr, 2021
Hoe werkt de Zwitserse democratie precies?

Hoe werkt de Zwitserse democratie precies?
Clara Egger is zelf Zwitserse van geboorte, Frans staatsburger en professor aan de Rijksuniversiteit Groningen
Schrijf je hier in om het webinar van 26 april 19u30 te volgen.
https://meerdemocratie.be/civicrm/event/register%3Fid%3D11%26reset%3D1

Het enige land ter wereld waar democratie op alle niveaus van onderen uit werkt is Zwitserland. De inwoners zelf richten er hun maatschappij in van ‘laag’ (gemeentelijk) tot ‘hoog’ (confederaal). Gegroeid vanuit de oude jaarlijkse stemming op het dorpsplein, waar iedereen de agenda mee kon bepalen en afstemmen, zijn ook nu nog de gemeenten de kernoorden van de Zwitserse democratie. Van de gemeenten uit zijn dan bepaalde bevoegdheden overgedragen naar de grotere entiteiten van de kantons en vandaaruit op hun beurt naar de confederale staat. Anders dus dan bijna overal ter wereld groeide democratie hier van onderen uit. Het Zwitserse referendumsysteem is de toepassing op een grotere schaal van de middeleeuwse volksstemming op het marktplein.

Tot hier het ideaalbeeld, dat zeker in veel opzichten tot de democratische verbeelding spreekt. Ook Meer Democratie VZW refereert regelmatig naar Zwitserland. Het feit dat dit systeem werkt is overigens een probaat middel om alle sceptici en tegenstanders van antwoord te dienen.
Maar hoe ziet dat Zwitserse systeem er meer van nabij uit? Hoe heeft het land de Corona-problematiek aangepakt e.d.m.? Kunnen we op 30 à 40 minuten ook een zicht ‘van binnenuit’ krijgen?

lezingen
maatschappij
online

On Line