25 Apr, 2022
AVANSA ON LINE

Welkom in het antropoceen: Ecologisch bewustzijn en politieke besluitvorming
De grootste uitdaging in de wereldgeschiedenis
ma 25 april '22 19:30 - 21:30
ma 2 mei '22 19:30 - 21:00
Online - In uw kot
Standaardprijs € 10
Sociale prijs € 5
UiTPAS kansentarief € 2
Ondanks de vele wetenschappelijke inzichten en alarmerende internationale rapporten, verloopt de maatschappelijke discussie over klimaatverandering uiterst moeizaam. Waarom slagen we er zo moeilijk in om – persoonlijk en op wereldschaal – antwoorden te vinden op dit levensbepalende probleem?
De eerste sessie is een inleidende lezing en de tweede sessie is een nabespreking waarbij deelnemers worden uitgenodigd om hun reflecties en perspectieven te delen.
Meer over 'Welkom in het Antropoceen'
Dat de aarde een door en door menselijke planeet is geworden, staat buiten kijf. De mens is uitgegroeid tot een kracht van geologische proporties met onvoorziene, vaak ongewenste gevolgen. Wij bepalen hoe rivieren stromen, waar landbouwgewassen groeien, hoe dieren worden gekweekt en wat ‘ongerepte natuur’ mag blijven. Versteende plantenresten of gasreservoirs die miljoenen jaren in de bodem lagen opgeslagen, worden massaal ontgonnen en verbrand. Vis wordt met bakken tegelijk uit de oceaan geschept. De afvalberg en de invloed van erosie en vervuiling zijn niet meer te overzien. Overal ter wereld laat de mensheid haar vingerafdrukken achter. Cultuur en technologie blijken niet langer een veilige haven. En er is geen weg terug.
Het afkondigen van het tijdperk van de mens – het ‘Antropoceen’ – gaat gepaard met de roep om een nieuw bewustzijn. Als we het stuur van moederschip Aarde in handen hebben, dient er flink te worden bijgestuurd om niet te crashen… Dreigt de Apocalyps? Of kan Moeder Aarde – of wie of wat dan ook – het tij alsnog keren? En welke rol spelen wij, mensen, hierbij?

Inschrijvingen worden daags voordien afgesloten (23u55). Je ontvangt op dat moment een e-mail met de deelnamelink en het wachtwoord.
Neem vooraf onze tips voor een geslaagde videobabbel door via https://avansa-mzw.be/blog/videobellen-tips

online
cursussen
avansa
maatschappij

ON LINE