Welkom bij de Scroll Kalender

Caesarfeesten

zaterdag, 9 september vanaf 13 u, 2023 tot zondag, 10 september, 2023 van 10-18 u
Velzeke, De verkeersvrije zone op het Romeins Plein en de Penitentenlaan, en het Archeocentrum met bijhorende erfgoedsite aan de Doolbosweg 2.

Open Monumentenweekend staat dit jaar helemaal in het teken van de Caesarfeesten. De feesten die maar éénmaal om de 25 jaar georganiseerd worden, in Velzeke! Ze gaan terug tot het ontstaan van België. Historische figuren werden -letterlijk en figuurlijk – op een voetstuk geplaatst. Velzeke pakt in 1873 uit met een harnas ter ere van Julius Caesar. Het hele dorp kwam ervoor op straat, met de plechtige belofte dit elke 25 jaar te herhalen.

Op 9 en 10 september is het opnieuw zover. Vanuit de Paddestraat zal een volledig centurie Velzeke binnentrekken om op de site hun kamp op te bouwen. Verwacht je aan drildemonstraties, cavalerieoptredens en gladiatorengevechten onder het goedkeurend oog van keizer Hadrianus. Naar gewoonte kan je er ook weer enkele glasblazers aan het werk zien die zich vanover de hele wereld rond onze Romeinse replicaoven verzamelen. Andere ambachtslieden strijken dan weer neer op en rond het Romeins plein. Je kan er deelnemen aan allerlei volksspelen terwijl je je innerlijke mens versterkt aan de drank- en eetstandjes. Op zaterdagavond is er een groots volksfeest met Keltische muziek.
In het Archeocentrum kan je terecht voor rondleidingen en demonstraties.

  • Venue : Velzeke, De verkeersvrije zone op het Romeins Plein en de Penitentenlaan, en het Archeocentrum met bijhorende erfgoedsite aan de Doolbosweg 2.

Related Events

Concerten
't Uilekot Groenlaan 41 Herzele

Don Kapot

Concerten De Scroll Kalender Junior
NAH Ronse, Oscar Delghusstraat 64, 9600 Ronse

20 jaar NAH Ronse

Cursussen en wandelingen Gastronomie
Brouwerij Bosteels Kerkstraat 96, 9255 Buggenhout

City Lunch Walk te Buggenhout

Cursussen en wandelingen De Scroll Kalender Junior
Sportpark Hemelrijk - Moerkantsebaan Essen

Fluo Nightrun Essen

Cursussen en wandelingen De Scroll Kalender Junior
Cursussen en wandelingen
Kerk van Everbeek-Boven Muiterij, 9660 Brakel

Duivelse Tiep Tiap