Waarom is lokale wijn duurder?
Rondetafelgesprek
op 31 oktober om 20u in ‘t Uilekot Herzele
Ben je benieuwd naar lokale wijnen en ciders? Kom dan naar ons rondetafelgesprek, op 31oktober om 20u in ‘t Uilekot waarin we de economische context en de milieukant van streekproducten bespreken! Dit evenement is het kader van onze nieuwe lokale wijn- en cider gids van Eco&Fair.
Waarom zijn lokale wijnen en ciders vaak duurder dan de gewone varianten? Tijdens ons gesprek kijken we naar de redenen achter de prijzen van streekwijnen en ciders. We bespreken hoe ze gemaakt worden, hoe de klimaatopwarming invloed heeft op de teelt, en wat de obstakels zijn van kleine productie.
Dit doen wij door verschillende lokale producenten uit te nodigen die hun verhalen en ervaringen delen.
Jeroen Ascoop is de oprichter van Vinifika, een bedrijf dat zich richt op de distributie van biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen. Hij heeft onlangs een nieuw project gelanceerd, Pomesk, waar hij natuurlijke ciders produceert. Jeroen is ook betrokken bij Domein Wynhuyse, een nieuw wijndomein in Herzele dat duurzame wijnbouwpraktijken promoot.
Rudy De Vos is oprichter van Wijndomein Près de Gand in Borsbeke. Près de Gand produceert een scala aan wijnen, waaronder witte, rode en rosé, en heeft meerdere prijzen gewonnen, zoals een gouden medaille voor hun Pinot Noir Rosé 2017. Het domein richt zich op kwaliteit en duurzaamheid en probeert op een circulaire wijze te werken.
Christophe van Rompaey maakt sinds 2021 in Everbeek natuurlijke cider onder de naam Anargist. Om een eerlijk, lokaal en écht duurzaam product te maken, werkt Anargist compromisloos, zorgvuldig en kleinschalig. Het volledige proces is handmatig, het fruit komt van lokale, onbespoten hoogstambomen, wordt spontaan gefermenteerd en er wordt niets – écht niets – toegevoegd.
Kom mee leren over de waarde van lokale productie en moeilijkheden die ermee komen kijken.
Dus zet de datum in je agenda, er worden ook fair-trade hapjes voorzien uit onze winkel!