11de WINTERUURTOCHT
Zaterdag 28 oktober 2023
Starten tussen 7u30 en 15u
Keuze uit 5-7-10-12-14-16-18-22 km
Gemeentelijke Basisschool, Edingsesteenweg 344, 9400 DENDERWINDEKE
Lus 1: 4,9 km of 7,4 km: We trekken via de Windekeveldweg , zoals de naam doet vermoeden, door de velden naar een van de twaalf kapelletjes “Onze Lieve Vrouw Ommegang”, die verwijzen naar de zeven weeën van Maria. Ze werden hier in de streek gebouwd na de cholera-epidemie in 1866-1867. Elke derde zondag van september wordt de ‘Wegom gedaan’ langs de kapelletjes om deze choleraplaag te herdenken.
Langs de Molenweg, net rechts om het hoekje achter de kapel, is de Molen Ter Zeven Wegen te bewonderen. Het is een stenen korenwindmolen uit 1807 (gerestaureerd 2022-2005), die ook soms Molen Ter Zeven Weeën wordt genoemd naar de devotie in de nabijgelegen kapel.
Uit de zeven wegen kiezen we een onverharde veldweg om onze tocht verder te zetten door het licht glooiend landschap naar het zuiden. Wat verder, midden de kale akkers, splitst het parcours en kan gekozen worden voor de iets langere afstand. Langs rustige, meestal onverharde landwegen trekken we door het akkerland terug naar de startzaal. Tijd voor de gratis spiegeleitjes met brood? Of zijn die al vóór de start binnengespeeld?
Lus 2: 6,7 km of 8,6 km: We richten onze stappen naar het noorden. Al kort na de start moet er worden gekozen tussen de afstanden, maar beide omlopen hebben gemeen dat ze de stukjes boerenbuiten aan elkaar rijgen om naar en door de bekkens van de Moensbroekbeek en de Elsbeek in Pollare te trekken. Het is landbouwgebied “pur sang”, landelijk en van een zelden geziene rust. We wandelen terug naar de startzaal, waar opnieuw de vraag rijst of we de spiegeleitjes nu nemen of straks na nog een lus.
Lus 3: 4,9 km of 6,8 km: Al gehoord van de Bokkendries? We trekken door dit gehucht van Denderwindeke op weg zuidoostwaarts over het licht hellende Kerkveld, waar de afstanden worden gesplitst. Terwijl de 4,9 km terugwandelt naar de startzaal, maakt de 6,8 km een ommetje naar Lieferinge. Neem daar even de tijd om de dorpkom, sinds 1981 beschermd als dorpsgezicht en de Onze-Lieve-Vrouwe Lichtmiskerk te bekijken. De kerk is al sedert 1936 beschermd monument en valt op door de vierkante westtoren, het driebeukig schip met uitspringende dwarsbeuk, het koor en de oost- en zuid-sacristie, die opgebouwd zijn uit verschillende materialen. Door de rustende velden trekken we naar het gehucht Linkebeek, waar de afstanden terug samenkomen. In de startzaal wachten onze medewerkers om de wandelaars te verwennen. Vergeet de spiegeleitjes niet en geniet van een alweer tot de puntjes verzorgde wandeling.